Konya Selçuklu Belediyesi, vatandaşına yerinde, zamanında ve kaliteli hizmet vermek amacıyla Turkcell’in desteğiyle hayata geçirdiği Atık Scada Sistemi Projesi’yle şehrin tamamına yayılmış atık konteynerlerini anlık olarak takip edebiliyor. Turkcell’in makineler arası iletişim teknolojisi(M2M), çöp konteynerlerinin %75 doluluk oranına ulaşılması durumunda merkezeSMS ve e-posta ile uyarı bilgisi ileterek ekiplerin yönlendirilmesini sağlayabiliyor, kül ve izmarit kaynaklı sıcaklık yükselmelerini merkeze bildirilerek konteyner zararını minimum seviyeye indirebiliyor.
Selçuklu Belediyesi’nin atık konteynerlereyerinde ve zamanında müdahalesini mümkün kılan teknolojiyle iş gücü verimliliği ve zamandan tasarruf sağlanırken,aynı zamanda bölgelerin atık üretme alışkanlıkları tespit edilip, bu konusundaki yatırım planlamaları dahadoğru verilerle yapılabiliyor.
Enerjisini güneşten alıyor
Çevre dostu bir teknolojiye sahip Atık Scada Sistemi, enerjisini güneşten alıyor, ekstra kablolamaya ihtiyaç duymuyor.Sistem sadece çöp konteynerinde bulunan atık miktarı seviyesini değil, aynı zamanda tıbbi atık ve atık yağ toplama birimlerini de yönetebiliyor.Mevcut altyapı yatırımının değiştirilmesine gerek kalmadan, hali hazırda kullanılan konteynerlere, araçlara ve diğer unsurlara rahatlıkla monte edilebilen ve şu anda Selçuklu Belediyesi’nin 15 konteynerinde uygulanan teknoloji, yakın zamanda toplamda 3.850 çöp konteyneri için de kullanılacak
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada:
“Bugün Türkiye’de M2M hatlarının kullanıldığı her 3 makineden yaklaşık 2’si Turkcell SIM kartıyla çalışıyor. M2M teknolojisiyle tasarrufu artırma, çevreyi pozitif etkileme, fiziki güvenlik, sağlık güvenliği, sahada kontrol ve verimliliği artırma gibi birçok fayda sunuyoruz. Toplamda ekonomik verimliliği artıracak bir çözümler bütünü olarak gördüğümüz M2M teknolojisi sayesinde, 2013’te yaklaşık 1,4 milyon Turkcell’li makineyi konuşturarak ülke ekonomisine 1,5 milyar TL’den fazla katkı sağladık. Şimdi de belediyecilik anlayışıyla tüm illerimiz için çok iyi bir örnek olan Konya’da, Selçuklu Belediyesi’yle ortaklaşagerçekleştirdiğimiz Atık Scada Sistemi Projesi’yle bu katkımızı sürdürmeye devam ediyoruz.Üstün altyapımız, teknolojimiz ve deneyimimizle vatandaş odaklı kurgulanan bu hizmeti daha güzel ve yaşanabilir bir Selçuklu için kullanmak bizleri çok mutlu ediyor. Büyük bir uyum içerisinde çalıştığımız Selçuklu Belediyesi’ne ve projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Sistem nasıl çalışıyor?
Sistem bir sensör grubu, mikro işlemci, GSM haberleşme modülü ve bataryası bulunan güneş panelli güç sisteminden oluşuyor.Ölçülmek istenen veriye göre sensörler ve ölçme sistemleri sisteme dahil edilebiliyor. Bilgi girişleri isimlerinin, kullanıcı tarafında oluşturulabildiği veya değiştirilebildiği proje esnek bir yapıyasahip.Konteyner adres bilgisi ise GPS sisteminin kullandığı koordinat verisinden elde ediliyor.Sensörlerden toplanan bilgiler micro işlemci modülünde işlendikten sonra ana sunucuya gönderiliyor.Kullanıcılar da internet üzerinden, sabit veya mobil terminallerle izleme ve komut gönderiminde bulunup, sunucu yazılımı üzerinde bulunan esnek adres sistemi ve özet–anlık raporlarla konteynerlerde anlık planlama -denetim yapabiliyor.