İşletmelerin günlük operasyonlarında her gün binlerce veri oluşturuluyor, güncelleniyor, paylaştırılıyor ve kullanılıyor. Yaptığınız her şey, attığınız her adım, kurduğunuz her iletişim, yazdığınız her şey bir veri ve hepsi bir anlam içeriyor. Bunun içerisinde yaptığınız toplantı da var, sattığınız ürün de, üretimde kullandığınız malzeme miktarı da, kullandığınız aracınızın harcadığı benzin de. İşte iş zekası dediğimiz yazılımlar bir işletmenin genel operasyon sürecinden ve içinde bulunduğu pazardan elde ettiği bu tip ham verileri anlamlı raporlar haline dönüştüren çözümlerdir.
Bu raporlar orta ve üst kademe yöneticilerin, işletmelerini farklı perspektiflerden görerek yorumlamalarına, hızlı, önleyici veya yönlendirici kararlar almalarına ve bu kararların sonuçlarını takip etmelerine katkı sağlar. Örneğin bir perakende zincirine her gün binlerce müşteri gelir ve bu müşteriler yine binlerce çeşit ürün alır. Tüm bu bilgiler pos sistem kanalıyla işletmenin veri ambarına kaydedilir. İşte bu verilerin daha öte anlamlar kazanmasını ve yöneticilere belli aksiyonlarında ışık tutmasını Business Intelligence dediğimiz çözümler sağlar.
İş zekası yazılımı bu perakendeciye dönemsel olarak en çok satan ürünler, indirimlerin ürün satışlarına getirdiği yüzdesel katkı, her bir müşterinin dönemsel sepet ortalaması, komşu markette yapılan indirimlerin ilgili ürünlerin satışına etkisi v.b. bilgileri bir bütün halinde sunabilir. Bu sayede yönetim bir ürünün mağaza içerisinde farklı bir yere taşınmasının satışa etkisini bile ölçebilir. Yani iş zekası yazılımını zekice kullandığınızda şirketinizin her kademesinde verimi artıracak düzenlemelere gitmeniz mümkündür. Bu mağaza içi tasarımı bile olabilir. Günümüzde rekabetin en önemli araçlarından birinin verimlilik olduğunu düşünürsek iş zekası yazılımları doğru ve zekice kullanıldıkları takdirde şirketlerin önemli bir rekabet silahı haline gelebilir.
İş zekası uygulamalarının avantajlarını şöyle sırlayabiliriz.
- Organizasyonun müşteriye karşı hassasiyetinin ve reaksiyon yeteneğinin artması
- Müşteri taleplerinin belirlenmesi ve buna uygun önleyici, iyileştirici kararlar alabilme
- Pazarın nabzını tutarak, yaşanan değişime ve dönüşüme adaptasyon yeteneğinin artmas
- Operasyonların verimliliğinin artması
- Kurumsal kaynakların (para, iş gücü v.b.) etkin kullanımı
- Geleceğe yönelik tahminlerde bulunabilme
- Maliyetleri azaltma